suggestief schilderenvoorbeeld suggestief schilderen frans hals
Kleur
De basisbetekenissen van kleuren zijn universeel, maar gelijktijdig ook cultureel bepaald.
Iedereen associeert andere dingen met een bepaalde kleur, door een gebeurtenis, herinnering of culturele achtergrond.
Het is zonder twijfel een sterk middel om emotie over te dragen, denk maar aan de rode kleur
of het gevoel van warmte bij het beeld van een open vuur.
Via kleur word ik veel sneller afgeleid dan via een bepaalde vorm, kleur is sterker en werkt ook sneller.
De reden waarom zoveel sterke kleuren gebruikt worden voor reclamedoeleinden.
Een kleur komt alleen maar tot stand doordat er een bepaald licht beschikbaar is, maar ook door de wisselwerking met andere kleuren uit de directe omgeving. Probeer maar eens eenzelfde kleur in dezelfde afmetingen te voorzien van een zwarte of witte rand rondom, een wereld van verschil.
Ik denk dan ook direct aan de werkwijze van de impressionisten, complementaire kleuren naast elkaar versterken elkaar en zorgen voor een levendiger beeld.
Zonder het gebruik van kleur ligt het accent plots veel meer op het onderwerp, de compositie, de gezichtsuitdrukking of op de grafische elementen in het beeld. Vandaar dat ik graag zwartwit foto’s gebruik om meer de nadruk te leggen op het onderwerp of bepaalde details.
Vorm
De vorm komt voor mij in de eerste plaats tot uiting in de keuze van de compositie:
- Horizontaal of verticale framing
- Hoe is het onderwerp geplaatst in het beeld?
- Hoe staan de verschillende elementen ten opzichte van elkaar geplaatst?
Maar ook het gebruik van contrastwerking, harde of zachte penseelstreken of het gebruik van diepte in een beeld bepalen mee de vorm die ik waarneem.
Vorm komt ook tot stand door de werking van onze hersenen, een onderbroken haarlijn ga ik toch als een volledige lijn ervaren.
Enkele voorbeelden van suggestief schilderen vind je bij Velazquez, Rubens en Frans Hals.
In een low key foto zorgen de lichtere delen ervoor dat ik de andere delen die ik eigenlijk niet of nauwelijks zie toch ga vervolledigen tot een geheel.
Wanneer een beeld monochroom is, is het makkelijker om lichte en donkere partijen te beoordelen, vandaar dat ik soms onderschilderingen gebruik alvorens met kleur te starten. Niet alleen de lichtwerking maar ook de compositie kan dan makkelijker beoordeeld worden.
Een onderschildering kan ook voor een versterking van de vorm zorgen wanneer deze gaat doorwerken in de bovenliggende kleurlagen.
Soms is dit heel subtiel, maar toch ervaar je de onderschildering zonder ze echt te zien.
Oude meesters zoals Rubens maakten hiervan al gebruik niet alleen voor een beter eindresultaat maar ook omdat de kleurpigmenten in die tijd veel duurder waren dan dondere bruine of zwarte pigmenten.
Afhankelijk van wat ik wil gaan overbrengen of benadrukken in een beeld is de keuze tussen vorm of kleur mede bepalend voor de uiteindelijke waarneming.